Alles onder één dak

Zorg op maat: het traject van Martijn

 

Het brede aanbod en de vele disciplines die we in huis hebben, dragen bij aan Praktijk Memo’s unieke karakter. Het maakt dat we onze zorg volledig kunnen afstemmen op de vraag van de cliënt. Regelmatig begeleiden we een cliënt dan ook vanuit meerdere teams. Zo ook in het traject van Martijn*.

 

Martijn, een jonge man uit Zeeland, heeft de afgelopen jaren een intensief traject doorlopen bij Praktijk Memo. Toen hij bij ons kwam, woonde hij bij zijn moeder; zijn broers waren al uit huis en hij had geen fijne band met zijn vader. Martijn kampte met somberheid, depressie, sociale angst en faalangst. Hij wilde van zijn vlakke gevoelens af en weer kunnen genieten van gewone dingen zoals muziek maken.

Gestart met behandeling

Martijn begon zijn traject bij het behandelteam volwassenen. De behandeling werd gelijktijdig geboden door een psycholoog en een psychiater. In die tijd bestonden zijn dagen voornamelijk uit gamen en wat huishoudelijke taken, waardoor zijn week leeg aanvoelde. Hij had weinig daginvulling en was fysiek zwaarder geworden, iets waar hij veel last van had. Daarom kreeg hij ook een indicatie voor onze dagbesteding, zodat hij aan zijn dagstructuur kon werken en een zinvolle dagbesteding kon bijdragen aan het verbeteren van zijn stemming.

Van behandeling naar dagbesteding

Bij de dagbesteding heeft Martijn opgebouwd tot 4 dagdelen per week. Hij sloot zich aan bij verschillende activiteiten zoals de kookclub en de werkplaats. Hier ervaarde hij voldoening in zijn dag en oefende hij zijn sociale vaardigheden. Martijn koos er in de keuken voor om vaak hetzelfde te doen en liet zich moeizaam uitdagen. Uiteindelijk is in overleg besloten dat hij in de werkplaats beter aan zijn doelen kon werken, hij vond hier zelf ook meer uitdaging.

Van ambulante begeleiding naar jobcoaching

In tussentijd ontving Martijn ook individuele ambulante begeleiding. Deze begeleiding was gericht op het aanpakken van zijn faalangst en het opdoen van succeservaringen. Gaandeweg werd duidelijk dat Martijn baat zou hebben bij meer arbeidsgerichte ondersteuning. Daarom stapte hij over naar begeleiding door onze jobcoaches. Dit was een belangrijke zet voor Martijn, die inmiddels was gediagnosticeerd met een non-verbale leerstoornis (NLD). Deze diagnose hielp ons om de coaching beter af te stemmen op zijn specifieke behoeften. Uiteindelijk begeleidden onze jobcoaches Martijn naar een mooie baan, waarin hij met ondersteuning succesvol aan de slag ging.

Samenwerking en korte lijnen

Bij Praktijk Memo werken we krachtgericht en hebben we 'alles onder één dak'. Martijns traject is daar een goed voorbeeld van. Van behandeling en dagbesteding tot individuele begeleiding en jobcoaching, in het traject was alles nauw op elkaar afgestemd. Met toestemming van de cliënt werkten we samen en hielden we onderling korte lijnen om de voortgang te bespreken.

Resultaten en vooruitzicht

Na een lang traject, dat zorgvuldig en stap voor stap op Martijns tempo werd aangepakt, hebben we het vertrouwen dat hij zonder ons verder kan. De krachtgerichte benadering en de samenwerking tussen onze teams hebben hieraan bijgedragen.

 

Benieuwd naar ons volledige aanbod en de disciplines die we in huis hebben? Download onze ‘menukaart’.