X-change bij Praktijk Memo

Soms gebeuren er dingen in je leven, die moeilijk zijn en misschien (te) pijnlijk zijn om te voelen. Je kunt daardoor steeds verder van jezelf af komen te staan. Je voelt je niet meer verbonden met jezelf of anderen. Je voelt je anders of raar. Het kan zijn dat je jezelf niet meer begrijpt en dat er meerdere klachten ontstaan zoals angst, sombere gevoelens, een chaotisch en druk hoofd, eenzaamheid, vermoeidheid, niet meer goed kunnen concentreren, prikkelbaarheid, een laag zelfbeeld of onzekerheid. Dan kan de X-change groep helpen.

 

De groep X-change staat voor veranderen en uitwisselen met elkaar. Dit doen we door de heel-de-tijd-methode, een holistische krachtgerichte methode. Dit houdt in dat we op meerdere vlakken werken, namelijk op het mentale, emotionele, lichamelijke, sociale, systemische en zinsgevingsvlak. Dit doen we in klein groepsverband (8-12 cliënten) en met twee therapeuten. 

Voor wie is de X-change groep?

Deze groep is bedoeld voor jongeren van 14 tot 18 jaar die het gevoel hebben niet zichzelf te zijn. Ze hebben mogelijk klachten zoals angsten, somberheid eenzaamheid, een druk hoofd, vermoeidheid, lichamelijk klachten of een laag zelfbeeld.

Hoe lang duurt het programma?

Het is een groepstraject van een half jaar, waarin er wekelijkse bijeenkomsten zijn van 2,5 uur. Je krijgt verschillende oefeningen en activiteiten aangeboden. Er wordt gewerkt met psycho-educatie, ervaringsgerichte oefeningen, lichamelijke oefeningen, familie- opstellingen, mindfulness oefeningen, creativiteit en de natuur.

Hoe is het X-change traject opgebouwd?

Dit traject kent de volgende 5 onderdelen in 2 fases:

“Ik begrijp mezelf beter en kan nu  keuzes maken die goed voor mij zijn"

1. Doorbreek je afweer; in het eerste element word je je bewust van jouw niet helpende patronen en beschermingsmechanismen en hoe je dit anders kan doen. Zowel jij als jouw ouders krijgen inzichten in deze patronen en welke behoeftes daaronder liggen zodat je meer krijgt van wat je nodig hebt om jezelf te ontwikkelen. Je wordt krachtiger.

2. Jij en jouw lichaam; in dit element leer je te luisteren naar jouw lichamelijke signalen en wat deze willen zeggen. Je krijgt steeds meer vertrouwen in jezelf.

3. Jij en jouw gezin; in dit element sta je stil bij jouw positie in jouw gezin en hoe jouw klacht gezien kan worden in de context waarin je leeft (in welk gezin je opgroeit). Je voelt je opgelucht en begrijpt jezelf beter.

4. Werken met verschillende delen in jezelf; in dit element sta je stil bij verschillende delen, stemmen of rollen in jou, ook die delen die je liever niet ziet van jezelf. Je leert jezelf accepteren en komt los van schuldgevoelens.

5. Onderdeel zijn van een groter geheel; in dit element sta je stil bij jouzelf en de natuur, en hoe deze met elkaar samenwerken. Je leert hoe de natuur jouw gezondheid kan verbeteren en dat je altijd verbonden bent in een groter geheel. Je leert dat alle negatieve ervaringen ook iets positiefs hebben. Je leert stil te staan bij positiviteit.

Ouders worden betrokken bij het proces. De ervaring leert dat een groep veel meerwaarde heeft door het delen van verhalen en het kunnen meeliften op de groepsgenoten, hetgeen ook de saamhorigheid en verbondenheid vergroot.

Informatie en aanmelding X-change

Heb je vragen over de X-change groep van Praktijk Memo? Bel dan naar ons centrale telefoonnummer 0164-243413 of stuur een e-mail naar secretariaat@praktijkmemo.nl. Wij brengen je in contact met onze behandelaar.