Rustig reageren en weer naar buiten...

Angelique kan het nu allemaal zelf

Door onze ambulante individuele begeleiding helpen we een hoop mensen (weer) op weg naar zelfstandigheid. Hoe we dat invullen is afhankelijk van de mogelijkheden en wensen van de cliënt zelf. Angelique (niet haar echte naam en foto) leerden we kennen toen ze nog bij haar ouders woonde. Ze had last van angsten, stemmingswisselingen en een lichamelijke beperking. Ze durfde nauwelijks het huis te verlaten en kon in sociale situaties erg heftig reageren. Stapje voor stapje begeleidden we haar richting zelfstandig wonen.

 

Angelique (destijds 25 jaar) kwam in 2017 bij Praktijk Memo in aanmerking voor individuele begeleiding, nadat ze een behandeltraject bij ons had doorlopen. In de beginfase, toen ze nog bij haar ouders woonde, begonnen zij en haar begeleider vanuit Praktijk Memo met wekelijkse afspraken. Angelique worstelde met angsten, waardoor elk klein stapje buiten de deur voor haar een grote overwinning was. Eerst ging ze een keertje alleen boodschappen doen, daarna een nachtje ergens logeren - en zo bouwde ze haar zelfstandigheid op.

 

In de loop der tijd zagen we een mooie ontwikkeling ontstaan. Angelique verhuisde naar haar eigen woning en daar werkte ze met haar begeleider verder aan vaardigheden als gezond koken en administratieve zaken. Daarnaast besteedden ze extra aandacht aan haar sociale interacties die soms ingewikkeld waren vanwege Angelique's stemmingswisselingen. Samen analyseerden ze situaties om zo zonder oordeel zelfreflectie te stimuleren. Angelique leerde geduldiger te reageren en af te wachten, in plaats van direct fel te reageren.

 

Daarnaast stonden Angelique en haar begeleider ook stil bij haar lichamelijke beperking. Samen zochten ze naar een balans die haar dagelijkse leven makkelijker maakte. Hierbij was het ook belangrijk dat haar werk goed aansloot op haar fysieke situatie. Uiteindelijk vond ze een werkplek die haar de ruimte bood om grotendeels vanuit huis te werken, wat fysiek gezien een flinke verlichting was.

 

Vorig jaar zat Angelique met haar begeleider van Praktijk Memo op een dag thuis in de woonkamer. Ze keken elkaar aan en wisten dat het klaar was. Angelique had plezier in haar baan, was inmiddels gaan samenwonen met haar vriend en was actief betrokken bij diverse sportactiviteiten. Op alle levensgebieden had ze groei doorgemaakt en met de aangereikte tools kon ze voortaan zelf verder. 

 

Meer weten over individuele begeleiding van Praktijk Memo?