Medewerker Beschermd Thuis aan het woord

Yvonne is dankbaar dat zij het verschil kan maken bij Beschermd Thuis MEMO:

‘Hier valt zoveel te winnen, zeker als je van de zorg houdt’


Een dag in het leven van
Bij Beschermd Thuis MEMO is Yvonne als begeleider medeverantwoordelijk voor een groep van zo’n 15 jongeren die de zelfstandigheidstraining volgen. Hoe haar dag er zoal uitziet? “Ik begeleid de jongeren waar nodig. Dat kan zijn in huishoudelijke taken als leren koken, het opruimen van hun woongedeelte, maar ook bij de verdere invulling van hun dag. Veelal ben ik persoonlijk met ze in gesprek, wekelijks hebben we op afspraak één of meerdere gespreksmomenten, afhankelijk van de vraag die de bewoner heeft. Over het uiten van hun gevoelens, of ik help ze zelf na te denken over oplossingen bij problemen die ze ervaren. 

Natuurlijke habitat
‘Al doende leert men’ is een spreuk die Yvonne op het lijf is geschreven. Op een krachtgerichte manier met de jongere omgaan en hen zelf stimuleren om een oplossing te bedenken is wat Yvonne drijft. Het is veel effectiever om een wedervraag te stellen dan met de oplossing te komen. Wat kun je er zelf aan doen? Hierdoor stel je ze in staat zelf over een oplossing na te denken en bevorder je de zelfstandigheid van een bewoner.”


Gevoelens uiten
Yvonne kan zich goed vinden in de wereld van de jongeren waarmee zij werkt. Yvonne is recht door zee en heeft een hart voor de jongeren waarmee ze werkt. Hierdoor schept ze vertrouwen omdat de jongere ook weet waaraan ze toe is. Door die band ziet ze dat er zoveel meer schuilgaat dan alleen de problematiek. Het zorgt voor binding, vertrouwen, je kwetsbaar durven opstellen en dankbaarheid. Hier valt zoveel te winnen: zeker als je van de zorg houdt. Over tien jaar denken ze misschien wel terug aan hoe ik ze geleerd heb om hun gevoelens te uiten, dat maakt mij echt gelukkig!”