Bewoner Beschermd Thuis aan het woord

Bij Beschermd Thuis MEMO zit Tim in zijn laatste fase van woonbegeleiding op zoek naar zelfstandigheid:

‘Dit traject heeft het beste in mij naar boven gehaald’

Tim heeft nooit durven dromen dat hij er nu, ruim anderhalf jaar later, zo tevreden en vol zelfvertrouwen bij zou zitten. Als hij op 19-jarige leeftijd binnenstapt bij Beschermd Thuis MEMO gaat het thuis helemaal niet goed. Hij besluit hier te komen wonen en de confrontatie met zijn problemen aan te gaan. Tim deelt zijn ervaringen open en eerlijk…

Beschermd Thuis MEMO is een zelfstandigheidstraining voor jongeren tussen de 16 en 26 jaar oud. Gericht op jongeren met een psychiatrische en/of lichtverstandelijke beperking.

Voor het eerst zelfstandig wonen met een onbekende groep mensen is zeker in het begin best wel spannend. Tim: “Dat is echt wennen: aan de nieuwe omgeving, maar ook aan de mensen met wie je in hetzelfde gebouw woont.” Gelukkig mag Tim al snel aan de slag met een arbeidstraining gericht op machinale houtbewerking, met als doel: maatschappelijke participatie. Hij gaat stage lopen in een houtbewerkingsbedrijf. “Dat bevalt heel goed en past bij mij. Het zorgt ervoor dat je een nuttige invulling aan de dag geeft en dat geeft een fijn gevoel!”

Vastberaden

Vanaf het prille begin beseft Tim dat hij hier grote stappen kan maken. Tenminste, als hij ervoor openstaat. “Als de begeleiders zien dat je groeit in de leerdoelen die je samen stelt, dan kun je in een volgende fase stappen gaan maken naar buiten.” Tim is vastberaden dit te bereiken: “Jouw proces bepaalt hoelang je hier woont. Ik heb veel baat gehad bij de gesprekken met de begeleiders. Doordat ik ben opgegroeid in een heel andere omgeving heb ik veel moeite met het uiten van mijn gevoelens. Voornamelijk met het stabiel blijven in mijn emoties. Tijdens de gesprekken met mijn begeleider heb ik mijn gedachtegang en denkpatronen bij mezelf weten te achterhalen. Maar ook ontdekt hoe ik daar met bepaalde veranderingen beter mee kan omgaan, voor nu en in de toekomst.”

 ‘Jouw proces bepaalt hoelang je hier woont'

Zelfvertrouwen

Tim is blij met zijn beslissing om in Bergen op Zoom bij Beschermd Thuis MEMO te gaan wonen. “Mijn school en werk zijn in de buurt, en de dagen zijn nu zo afwisselend. Op het werk doen we kleine verbouwingen: veranda's zetten, maar ook de plaatsing van dakramen.” Wel heeft Tim in het begin moeten wennen aan zijn nieuwe rol van leerling medewerker naar timmerman. “Er komt meer verantwoordelijkheid bij kijken en er wordt meer van je verwacht, dat is wel spannend. Maar de complimenten op de werkvloer hebben het vertrouwen in mijzelf echt vergroot.” Niet alleen op zijn werk, ook bij MEMO heeft Tim inmiddels fijne contacten opgedaan. “Ik heb er echt goede vrienden aan overgehouden. Ook jongens die hier niet meer wonen, maar met wie ik nog wel contact heb. We kijken samen films, gaan gamen of vermaken ons in de tuin.”

 ‘Het moet vanuit jezelf komen, anders gaat het later ook niet lukken’

Toekomst

Tim geeft eerlijk toe dat hij heeft moeten wennen aan zijn woonsituatie bij  MEMO. “In het begin vond ik het zelfs erg om hier te wonen, pas nu zie ik echt het positieve ervan in. Over een aantal maanden ga ik op mezelf wonen en dat heb ik echt te danken aan de stappen die ik hier heb gezet. Het moet vanuit jezelf komen, anders gaat het later ook niet lukken. Ik kan alleen maar zeggen: dit traject heeft het beste in mij naar boven gehaald.”


Wilt u zichzelf, een zoon of dochter, of iemand in uw omgeving aanmelden voor Beschermd Thuis MEMO? Of heeft u inhoudelijke vragen over de zelfstandigheidstraining?