Jeugd en volwassenen

Wachttijden bij Praktijk Memo

Bij Praktijk Memo streven we ernaar om cliënten zo snel mogelijk de zorg te bieden die ze nodig hebben. We begrijpen dat wachttijden een uitdaging kunnen zijn, zowel voor cliënten als voor jou als verwijzer. Daarom willen we je graag informeren over de huidige wachttijden en de stappen die we ondernemen om deze zo kort mogelijk te houden.

 

Voor volwassenen bedraagt de wachttijd voor een intake momenteel (april 2025) gemiddeld 40 weken. Na de intake volgt een intern overleg, waarna de behandeling zo snel mogelijk wordt gestart, afhankelijk van de zorgverzekeraar en het type behandeling. Voor jeugd is de wachttijd veel korter, met een gemiddelde van 5 weken voor een intake. Na goedkeuring van het arrangement door de gemeente kan de behandeling binnen 4 weken starten. De wachttijden variëren en houden we altijd bij op onze website en op Zorgdomein. Voor individuele begeleiding en dagbesteding hebben wij geen wachtlijsten.

 

Pre-intake na ontvangst documenten

Om cliënten beter van dienst te kunnen zijn, gaan we de manier waarop we wachttijden meten aanpassen. Waar nu de verwijsdatum leidend is, hanteren we in de toekomst de datum waarop we alle benodigde documenten compleet hebben ontvangen – inclusief relevante informatie over eerdere behandelingen. Deze wijziging is nodig omdat in de praktijk blijkt dat ongeveer de helft van de cliënten deze gegevens niet of pas na herhaald verzoek aanlevert. Dit werkt heel vertragend. Daarnaast willen we vanaf dat moment standaard binnen vier weken een telefonische pre-intake plannen. Zo kunnen we in een vroeg stadium beoordelen of wij de juiste zorgaanbieder zijn, en voorkomen we dat cliënten onnodig lang op een behandeling wachten die uiteindelijk toch elders beter past.

 

Ondersteuning tijdens de wachttijd

We begrijpen dat wachten op een behandeling moeilijk kan zijn. Daarom bieden we verschillende oplossingen om de wachttijd draaglijker te maken. Cliënten kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van online eHealth-modules van Therapieland, waarmee ze zelfstandig aan de slag kunnen met thema’s als ‘Eerste stap naar herstel’ en ‘Lekker slapen’. Daarnaast bieden we bijvoorbeeld ambulante begeleiding aan voor cliënten die op meerdere levensgebieden ondersteuning nodig hebben en daarvoor een Wmo-indicatie via de gemeente hebben.

 

Het Integraal Zorgakkoord

De zorg in Nederland verandert. Met het Integraal Zorgakkoord (IZA, en straks het IZWA) zetten we samen stappen naar toegankelijke, betaalbare en toekomstbestendige zorg. Ook Praktijk Memo speelt hierin een belangrijke rol. Het IZA is een samenwerking tussen onder andere ggz-instellingen, gemeenten en zorgverzekeraars. In onze regio West-Brabant-west gaan we dit jaar participeren in het verkennend gesprek en de regionale transfertafel. Zo streven we ook gezamenlijk naar kortere wachttijden.

 

Samenwerking met verwijzers

Om de wachttijden zo efficiënt mogelijk te beheren, werken we nauw samen met huisartsen, Wmo, CJG en andere zorgpartners. Door regionale afstemming en consultaties zorgen we ervoor dat cliënten de juiste zorg op het juiste moment krijgen. Het IZA bevordert deze samenwerking door duidelijkere zorgtoeleiding voor cliënten en minder administratie, waardoor er meer tijd is voor de cliënt.

 

Wachttijden minimaliseren

Bij Praktijk Memo doen we er alles aan om wachttijden te minimaliseren en cliënten tijdens de wachttijd zo goed mogelijk te ondersteunen. We waarderen de samenwerking met verwijzers en blijven ons inzetten voor een efficiënte en effectieve zorgverlening. Heb jij als verwijzer vragen of wil je overleggen over een specifieke casus? Neem gerust contact met ons op!