Memo verhuist mee met Huisartsenpraktijk De Boswachter

 


BERGEN OP ZOOM - Huisartsenpraktijk De Boswachter verhuist definitief van de wijk Meilust naar Fort Zeekant. Op initiatief van de huisartsen en de service apotheek verrijst  aan de Casper Fagellaan gezondheidscentrum Scheldedok.

In dat centrum, dat eind 2023 wordt opgeleverd,  is ruimte voor veel zorgverleners. ,,We zoeken bewust de samenwerking”, vertelt huisarts Marieke van der Klift van praktijk De Boswachter. ,,Dat is nodig om de verwachte toename van alle zorgvragen het hoofd te kunnen bieden.”  Als zorgverleners samen onder een dak zitten zijn de lijntjes kort en wordt makkelijker naar elkaar doorverwezen.

 

Vrijwel alle ruimtes verhuurd

Zo komt er in het gezondheidscentrum onder meer een fysiotherapeut, podotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist, medisch pedicure maar krijgt ook de GGD er een plek, tanteLouise, WijZijn Traverse Groep, Praktijk Memo van GGZ en de prikpost. ,,De Meliuskliniek  die zich richt op pijnbestrijding neemt ook een deel van het pand in gebruik”, vertelt Van der Klift.

We wilden uitbreiden en tegelijkertijd meer samenwerken met andere zorgverleners

Al met al hebben de initiatiefnemers vrijwel alle ruimtes al verhuurd. Het wordt een groot gezondheidscentrum met drie bouwlagen  en een oppervlakte van 2200 vierkante meter. De huisartsen komen op de tweede verdieping. De apotheek en de fysiotherapeut  nemen hun intrek op de begane grond. ,,De fysiotherapeut krijgt  ook een oefentuin waar patiënten aan de slag kunnen.”


Groeien

Alle patiënten gaan mee over naar de nieuwe locatie, waar er met meer huisartsen samengewerkt wordt. Het centrum start met 8000 patiënten, en ze hopen verdere groei te realiseren in de jaren daarna.

De bouw op de hoek van de Casper Fagellaan met de Borgvlietsedreef, waar de entree komt, is recent gestart. De eerste plannen dateren al van 2019. ,,We komen in de huidige praktijk al langer ruimte te kort”, verduidelijkt Van der Klift. ,,We wilden uitbreiden en tegelijkertijd meer samenwerken met andere zorgverleners omdat we ervan overtuigd zijn dat we op die manier de patiëntenzorg beter kunnen inrichten.”


Uitbreiden in Meilust was niet echt een optie, want de wijk heeft met De Grebbe al een gezondheidscentrum. Fort Zeekant was nog een witte vlek op de kaart. ,,Met de komst van Scheldedok komt daar verandering in. Samen met medisch centrum De Poort in de wijk Rozenoord en het nog te bouwen gezondheidscentrum aan het Piusplein ontstaat een goede spreiding van de zogeheten eerstelijnszorg in Bergen op Zoom”, zegt Fon van den Bussche, projectleider van het gezondheidscentrum. 


Aantrekkingskracht

Verder verwacht Van der Klift dat een goed ingericht gezondheidscentrum aantrekkingskracht heeft op  zorgverleners. Zo komt er in ieder geval een huisarts bij in het centrum. ,,Ook bieden we een opleidingstraject voor onder meer huisartsen en assistenten.”

De voorbereiding van de bouwwerkzaamheden zijn in volle gang en als alles meezit wordt in januari de eerste paal geslagen. Het wordt een duurzaam pand, gebouwd met natuurlijke materialen en het krijgt 114 zonnepanelen op het dak. Op eigen grond komt een parkeerterrein met 44 plaatsen en ook enkele elektrische laadpalen.

Volgens een eerdere planning had het pand er al moeten staan. De initiatiefnemers hebben echter heel wat drempels moeten overwinnen. Zo vormde corona een belangrijke spelbreker. ,,Dat bracht veel onzekerheid en maakte dat niet alle zorgverleners de stap al durfden te nemen”, zegt Van den Bussche

Ik heb er wel slapeloze nachten van gehad. Maar nu we zijn begonnen kan ik niet wachten tot het af is

Daarbij zijn de prijzen in de bouw enorm gestegen en is levering van het materiaal vanwege de oorlog in Oekraïne nog steeds onzeker. De kosten voor realisering van het gezondheidscentrum zijn daardoor wel opgelopen. ,,Ik heb er wel eens een slapeloze nacht van gehad”, geeft Van der Klift toe. ,,Maar nu we zijn begonnen  kan ik niet wachten tot het af is.”