Interview
Tijdige inzet van MDFT kan het verschil maken
Multi Dimensionele Familie Therapie (MDFT) is een effectieve behandelvorm. Helaas komt de methodiek vaak te laat in beeld. Dat stelt Martijn Heijstraten, MDFT-therapeut bij Praktijk Memo. Hij pleit voor een eerdere inzet, deelt praktijkvoorbeelden en reflecteert op de positionering van MDFT binnen de zorg. “MDFT plant zaadjes die vroeg of laat gaan bloeien.”
Door MDFT zien de jongere en het gezin weer toekomst. Ze verbinden zich met elkaar, waardoor problemen verminderen. De therapeut staat naast het gezin en werkt aan een sterke en gelijkwaardige samenwerkingsrelatie waarbij ieder gezinslid zijn eigen positie weer terugkrijgt. Er is oog voor de kracht van het gezin en de gezinsleden, waardoor het zelfvertrouwen groeit.

Op tijd opschalen
Veel jongeren en gezinnen hebben al meerdere zorgtrajecten doorlopen voordat MDFT wordt ingezet. Dit leidt ertoe dat problemen escaleren en jongeren verder achteruitgaan. Martijn noemt een casus waarin een jongere in januari nog naar school ging, maar tegen de zomer volledig passief was en zijn bed niet meer uitkwam. “Soms wordt er niet op tijd opgeschaald. Professionals denken: we proberen het nog even, maar intussen raakt een jongere steeds verder achterop en verliezen ouders de hoop op verandering.”
Vanuit gemeenten wordt MDFT soms als een kostbare behandeling gezien, maar Martijn plaatst dit in perspectief: “Als je optelt wat er aan zorg is ingezet voordat MDFT startte, dan kom je op een veelvoud uit van onze kosten.” Hij stelt dat tijdige inzet van MDFT juist kosten kan besparen en dat een structurelere aanpak nodig is.
Kennisdelen en live sessies
Martijn merkt dat het MDFT-team de methodiek steeds zuiverder toepast en dat dit zichtbaar wordt in de resultaten. “MDFT slaagt altijd. Soms maken gezinnen de behandeling niet af, maar er wordt áltijd iets bereikt.” Succesvolle casussen zijn volgens hem de beste manier om MDFT te promoten, zowel binnen de organisatie als richting verwijzers.
Om de bekendheid van MDFT te vergroten, zet het team in op voorlichting en presentaties. Intern hebben ze een referaat gehouden, waarbij collega’s MDFT beter leerden kennen. Een andere methode om MDFT inzichtelijk te maken, zijn livesessies. Hierbij kijken collega’s en supervisors live mee met een gezinssessie, uiteraard met instemming van het gezin in kwestie. Dit geeft een realistisch beeld van hoe MDFT werkt en welke impact het kan hebben.
De kracht van MDFT: communicatie en patronen doorbreken
Een terugkerend probleem in de zorgketen is gebrekkige communicatie tussen professionals. “In 9 van de 10 casussen loopt het daar gewoon op mis.” MDFT richt zich op het herstellen van communicatie binnen gezinnen en laat betrokken zorgverleners inzien dat ook zij hun verantwoordelijkheid passend bij hun rol voor het gezin mogen innemen.
In de behandeling staat het herkennen en doorbreken van patronen centraal. Martijn geeft een voorbeeld van een gezin waarin de vader heel praktisch is en de moeder sterk emotioneel reageert. “In plaats van te zeggen: ‘jij doet het goed of fout’, kijken we naar elkaars krachten. Als je dat mag zeggen tegen elkaar, ontstaat er meer begrip en verbinding.”
Daarnaast benoemt hij dat sommige gezinnen eerst praktische stabiliteit nodig hebben voordat MDFT effect kan hebben. “Als iemand figuurlijk kopje onder gaat, dan ga je niet meteen werken aan gedragspatronen. Eerst moet diegene leren zwemmen.”
Vooruitblik: MDFT zichtbaarder maken
Martijn ziet kansen om MDFT beter onder de aandacht te brengen bij verwijzers, zoals huisartsen en jeugdprofessionals. Momenteel kent een vaste groep CJG-medewerkers de weg naar MDFT goed, maar er zijn nog veel professionals die onvoldoende bekend zijn met de methodiek.
Een belangrijke vervolgstap is het organiseren van bijeenkomsten voor verwijzers, vergelijkbaar met het interne referaat. Deze bijeenkomsten moeten MDFT niet alleen uitleggen, maar ook laten ervaren. Daarnaast blijft het team inzetten op het delen van succesverhalen, omdat deze de impact van MDFT het best laten zien.
Heb je vragen over MDFT bij Memo? Bel dan met Doris Nederlof, supervisor MDFT, 06-82053289 of stuur een e-mail naar d.nederlof@praktijkmemo.nl.