Het paard als spiegel

Ervaringsgerichte therapie met inzet van paarden

Niet elke cliënt van onze praktijk is het meest gebaat bij praten in de behandelkamer. Wanneer je al veel ‘in je hoofd zit’, werkt ervaringsgerichte therapie soms beter. Bijvoorbeeld met behulp van paarden. Marijke Ossenblok, GZ-psycholoog in opleiding bij Praktijk Memo, helpt op die manier kinderen, jongeren en volwassenen die last hebben van onder andere angsten, emotieregulatieproblemen of een laag zelfbeeld.

 

“Het paard als co-therapeut”, zo moet je het zien volgens Marijke. Met zo'n twintig jaar ervaring in het geven van paardrijlessen en een opleiding Hippotherapie aan de Hogeschool van Gent, kent zij als geen ander het natuurlijke gedrag van een paard. En dat is precies waarop de therapie is gestoeld. Marijke legt uit: “Ik gebruik het gedrag van het paard zoals hij in de natuur leeft. Wanneer ik een cliënt oefeningen met het paard laat doen, maakt hij of zij deel uit van de kudde. Het paard reageert op de lichaamstaal en geeft directe feedback. Het paard treedt als het ware op als een spiegel.”

500 kilo in beweging

Bij de oefeningen die Marijke de cliënt laat doen is het belangrijk dat deze leiderschap pakt. De client moet proberen het paard aan te sturen met behulp van lichaamstaal: een stap naar voren, een stap naar achteren, meestal gewoon vanaf de grond. Het doel is om verbinding te krijgen met het paard, waarbij de focus ligt op het hier en nu. Marijke: “De ervaring dat het lukt om puur met lichaamstaal een paard van 500, 600 kilogram in beweging te krijgen, dat doet wat met de cliënt.”

Afname van spanningen

Sommige cliënten hebben ook veel aan het sensorische aspect, zoals het borstelen en poetsen van de paarden. Marijke: “De ritmische bewegingen en het aanraken van de warme vacht zorgen voor afname van spanningen en kunnen rustgevend zijn. Tijdens deze handelingen hoeven de cliënt en ik elkaar bovendien niet aan te kijken en kan er ongedwongen worden gepraat. Op mensen met een lichamelijke beperkingen zoals spasme heeft het een ontspannende werking, hier is ook al veel onderzoek naar gedaan. Naar het psychologisch effect mag nog wel meer onderzoek worden gedaan. Maar de grondslag van de therapie, zoals wij deze hebben vormgegeven, is Cognitieve Gedragstherapie, en die is natuurlijk evidence-based.”

Meer zelfvertrouwen

Marijke vertelt over een meisje van 14 dat kampte met sociale angsten en hiervoor bij haar in therapie kwam: “Na een paar sessies merkte ze al dat ze meer open kon zijn, makkelijker het gesprek kon aangaan. Dat had ze ook teruggekregen uit haar omgeving. Ze voelde dat ze meer controle en meer zelfvertrouwen had. Dit heeft ze toch echt zelf voor elkaar gekregen, want – en dat is het prachtige van paarden: ze zijn altijd onbevooroordeeld.”

 

 

Meer weten over therapie met inzet van paarden bij Praktijk Memo? Bel Marijke Ossenblok via ons algemene nummer 0164-243413 of stuur een mail naar m.ossenblok@praktijkmemo.nl