Medewerker AD&O aan het woord


Daan Masseurs: ‘Sporten bij Memo is het middel, niet het doel’

Van sporten en koken tot meubels maken en paarden verzorgen: bij onze afdeling Arbeidstraining, dagbesteding en onderwijsbegeleiding (AD&O) kan het allemaal. Cliënten komen hier tot rust en werken aan hun sociale ontwikkeling. Ieder werkt aan zijn eigen doelen en als begeleider helpt Daan Masseurs (23) ze met veel plezier op weg. “Het is hier precies zoals ik gehoopt had.”

Het is twee jaar geleden als Daan bij Praktijk Memo binnenstapt, op zoek naar een fijne stageplaats. Hij volgt de hbo-opleiding Sportkunde en de jongvolwassen doelgroep is wat hem triggert om bij ons te komen werken. “Al snel wordt duidelijk dat er een dosis zelfstandigheid van mij wordt verwacht. Dat zorgt ervoor dat ik me snel ontwikkel en zelfs een fulltime contract krijg aangeboden.” Lachend: “Uiteraard nadat ik mijn opleiding succesvol heb afgerond.”

 

            ‘Nu loopt deze cliënt bij ons binnen en begroet iedereen. Dat is zo leuk om te zien!’

 

In kleine stapjes vooruit
De doelgroep waar AD&O zich op richt, is vrij divers en bestaat onder andere uit mensen die door uitval op het werk leren terug te keren in de maatschappij. Maar ook uit mensen met een verstoord dag- en nachtritme of leerlingen die hun draai niet kunnen vinden binnen het onderwijs. “Wij helpen cliënten hun sociale vaardigheden opnieuw te ontwikkelen. Een mooi voorbeeld is van een vrij stille man die hier twee jaar geleden binnenstapte voor een eerste sportactiviteit. Hij maakte nauwelijks tot geen contact. Stelde zich niet voor aan de begeleider of andere deelnemers.”

Wat voor de één op zo’n moment heel normaal lijkt, kan voor een ander een enorme drempel zijn. “Wij stellen doelen op aan de hand van het sociale aspect. We geven de deelnemer stap voor stap taakjes om zich meer in de groep te mengen. We vragen hem bijvoorbeeld om een nieuwe spelvorm aan de groep uit te leggen. Op zo’n moment is de spanning voelbaar; dit is hartstikke spannend voor hem, maar wel belangrijk om stapjes vooruit te zetten. Op het moment dat hij vertrouwen heeft in de groep en de juiste begeleiding naast hem, gaat hij de uitdaging wél aan. Nu, een paar maanden later, loopt deze cliënt bij ons binnen en begroet iedereen. Dat is mooi om te zien!”

Meedoen is belangrijker dan winnen
Daan benadrukt dat sport het middel is om de doelen van cliënten te bereiken, maar absoluut niet het doel an sich. “Het draait allemaal om ontspanning en sociale ontwikkeling. Als er een nieuwe deelnemer binnenkomt, kijken we naar de interesses van die persoon. Welke sport vindt iemand leuk? Maar ook: hoe is de omgang met de andere cliënten? Hoe ervaren zij de sportlessen? Wat zouden zij zelf anders doen? Door de deelnemers er van het begin tot het eind bij te betrekken, kunnen wij ze begeleiden om zich echt te focussen op hun eigen doelen.”

 

‘Gaandeweg de opleiding ben ik erachter gekomen dat deze doelgroep goed bij mij past.’

 

Samenwerken is een belangrijke factor. “De grootste uitdaging is om een sportaanbod te bieden wat zowel interessant is voor iemand die veertien is als voor iemand van dertig jaar. Waarbij het aanbod zo wordt weggezet dat ze vooral leren om samen te werken. Zo gaan we samen basketballen, voetballen, mountainbiken, boksen; we kijken samen met de deelnemers wat we gaan doen en wat past bij de doelen van onze deelnemers.” De diversiteit in leeftijden is wat Daan zo aanspreekt. “Eerst werkte ik met dementerende ouderen, daar voelde ik weinig interactie bij. Gaandeweg de opleiding ben ik erachter gekomen dat deze andere doelgroep goed bij mij past. En dat heeft gelukkig precies zo uitgepakt als ik het gehoopt had!”