Behandeling met inzet van online modules Therapieland

Blended behandelen bij Praktijk Memo

 

Blended behandelen, waarbij face-to-face gesprekken worden gecombineerd met online modules, wint terrein in de ggz. Anouk Boeijkens, GZ-psycholoog bij Praktijk Memo, deelt haar ervaringen met het gebruik van de modules van Therapieland in de behandeling van jeugd en jongvolwassenen. "Het biedt flexibiliteit voor cliënten en verdieping in de sessies," vertelt ze. Maar wat maakt het waardevol, en waar moet je als behandelaar op letten?

 

Anouk werkt veel met psycho-educatieve modules die cliënten en ouders in hun eigen tijd kunnen doorlopen. "De modules variëren van uitleg over diagnoses tot praktische oefeningen voor ontspanning en emotieregulatie," zegt ze. Ook in specifieke behandelvormen zoals schematherapie komen de modules goed van pas. “Schematherapie is intensief en ingewikkeld. Door cliënten thuis alvast filmpjes en teksten te laten bekijken, kunnen we in de sessies sneller de diepte in.”

 

Blended op maat

De flexibiliteit van Therapieland helpt om maatwerk te leveren. “Bijvoorbeeld bij emotieregulatie: de ene cliënt werkt aan signalering van emoties, terwijl een ander zich richt op wat te doen bij boosheid. De zoekfunctie maakt het makkelijk om de juiste module te vinden, bijvoorbeeld op thema’s als relaties, piekeren of ontspanning.”

 

Voorbeeld uit de praktijk

Anouk vertelt over een cliënt die kampte met angst- en dwangklachten. “In de beginfase lag de focus op de module ‘Dwang’, maar na verloop van tijd kon ze ook met de modules ‘Ontspanning’ en ‘Omgaan met emoties’ aan de slag. Vooral de ontspanningsoefeningen werkten heel goed voor haar. Nu zie ik haar nog maar eens in de zes weken en functioneert ze weer: ze studeert, heeft een baantje en een relatie.” Blended behandelen gaf deze cliënt de mogelijkheid om in haar eigen tempo te werken aan wat ze nodig had.

 

Tips voor blended behandelen

Bij Praktijk Memo verschilt het gebruik van Therapieland per cliënt en behandelaar. Niet elke casus leent zich er even goed voor. Wanneer de modules los worden ingezet - bijvoorbeeld terwijl iemand nog op de wachtlijst staat - lijkt het effect bovendien minder groot dan wanneer ze onderdeel zijn van een lopende behandeling.

 

Anouk geeft een paar praktische tips voor het werken met Therapieland:

 

  • Zorg voor goede afspraken over terugkoppeling: "Cliënten maken online opdrachten en hebben soms vragen over wat ze hebben ingevuld. Maak duidelijke afspraken over wanneer ze reactie krijgen, zodat je het proces behapbaar houdt en cliënten weten wat ze kunnen verwachten."

 

  • Kies modules die passen bij het niveau van de cliënt: "Niet alle modules zijn voor iedereen geschikt. Let erop dat je het niet te moeilijk maakt."

 

  • Geef positieve feedback: "Laat zien dat je echt hebt gekeken naar wat ze hebben gedaan. Begin met positieve feedback en bespreek daarna eventuele leerpunten."

 

  • Maak het persoonlijk: "Omdat een online omgeving wat afstandelijk kan voelen, is het belangrijk om de feedback persoonlijk te maken."

 

Een waardevolle aanvulling

Inzet van online modules kan een waardevolle aanvulling zijn op reguliere behandelingen in de ggz. Het combineert de flexibiliteit van online werken met de kracht van persoonlijke begeleiding. “Als behandelaar kun je veel meer aanbieden en sneller de diepte in,” zegt Anouk, “Met de juiste afspraken en een persoonlijke aanpak kan blended behandelen een groot verschil maken voor cliënten.”

 

 

Heb je zelf ervaring met blended behandelen en wil je van gedachten wisselen? Of wil je er graag meer over weten? Neem contact met ons op.